Microsoft Excel proti Plano Creator: prehľad, silné a slabé stránky

2 Augusta, 2024 

Planogram je užitočný nástroj pre spoločnosti FMCG a CPG, ktorý podporuje zvýšenie predaja. Určuje rozmiestnenie tovarov na policiach v predajniach a pomáha upútať pozornosť ľudí a ovplyvniť ich rozhodnutie o nákupe.

Planogramy pomáhajú podnikateľom efektívne využívať priestor v regáloch, regulovať množstvo tovaru a nachádzať nové možnosti pre krížový predaj. Pre vytvorenie planogramov spoločnosti používajú rôzne nástroje: tradičné, ako Microsoft Excel, alebo špeciálne vytvorené, napríklad Plano Creator od Goods Checker. V tomto článku sa pozrieme na výhody a nevýhody týchto nástrojov a prediskutujeme, ako rýchlo sa dá vytvoriť planogram.

Microsoft Excel – tradičná verzia

V minulosti spoločnosti používali také nástroje ako Microsoft Excel pre vytvorenie planogramov. Microsoft Excel je dostupný pre všetkých používateľov Windows a je jedným z najpopulárnejších nástrojov na prácu s údajmi. Ale má svoje obmedzenia. Najmä je to viditeľné vtedy, keď je potrebné pracovať s obrázkami. Proces sa stáva zložitejším, časovo náročnejším a menej efektívnym.

Ak je planogram vytvorený v Microsoft Excel, tak vo väčšine prípadov ide o tabuľku s popisom a charakteristikami SKU v bunkách. Pri používaní takéhoto dokumentu si merchantdiseri môžu nevšimnúť nesúlad medzi planogramom a vyložením.  Kontrolovať správnosť rozloženia je jednoduchšie, keď sú tovary na planograme znázornené obrázkami, ale urobiť to v Microsoft Excel je ťažké. Okrem toho, v tabuľkách je zložité zohľadniť rozmery a vlastnosti obchodného zariadenia. Preto merchantdiseri môžu si popliesť podobné produkty. Napríklad, pri vykonávaní rovnakých úkonov merchandiserovi je zložite si časom všimnúť rozdiel medzi fľašami vody 1l a 1,5l rovnakej značky.  To všetko vedie k nepresnostiam a chybám v správach.

Výhody a nevýhody používania Microsoft Excel pre vytvorenie planogramov

Výhody:

  • Široko používaný a populárny program.
  • Univerzálny a vhodný na organizáciu údajov o produktoch.
  • Obsahuje množstvo formúl pre výpočet množstva produktov a optimalizácií ich vyloženia.

Nevýhody:

  • Obmedzenia možnosti vizualizácie presného rozmiestnenia produktov.
  • Manuálne zadávanie údajov zvyšuje pravdepodobnosť chýb.
  • Vypracovanie podrobných planogramov si vyžaduje veľa času, najmä pri častých zmenách.

Efektívne riešenie: vytvorenie planogramov Plano Creator

Vypracovali sme modul Plano Creator, ktorý je časťou ekosystému Goods Checker. On rieši problémy, s ktorými sa stretávajú manažéri pri používaní Microsoft Excel a iných programov s všeobecným zameraním na vytváranie planogramov.

S Plano Creator manažéri môžu vypracovávať planogramy so stovkami tovarov za niekoľko minút a ľahko si pridávať fotografie SKU. To dáva realistickejší pohľad na produkty a ich umiestnenie v predajni, čo pomáha zvyšovať predaj.

Mriežková štruktúra

Pôvodne Plano Creator ponúkal mriežkový planogram pre produkty rovnakej veľkosti, ako je čokoláda alebo tabakové výrobky. Používatelia mohli si vybrať značku, podznačku a SKU pre vytvorenie planogramu s odporúčaným množstvom produktov na polici.

Regálova štruktúra

Pre evidenciu rôznych produktov sme zaviedli regálovu štruktúru v Plano Creator. Regálova štruktúra umožňuje nastavovať rozmery zariadení, počet regálov, ich rozmery a iné. Používatelia môžu jednoducho vypočítať zostávajúci priestor na polici a rýchlo vyložiť tovary pomocou funkcie drag-and-drop. Je možnosť si vybrať dátum, pre ktorý je planogram aktuálny, a vyhnúť sa zmätku so zastaranými verziami.

Výhody a nevýhody Plano Creator

Výhody:

  • Automatické vytvorenie planogramu ušetrí čas a námahu.
  • Podpora kontroly verzie umožní sledovať zmeny.
  • Zabudované mechanizmy schválenia zjednodušujú proces odsúhlasenia planogramov.
  • Reálna analýza a správy pomôžu získať riešenia o predaji a optimalizácií regálov.

Nevýhody:

  • Je potrebná počiatočná investícia na nákup a školenie.
  • Je potrebný čas na školenie zamestnancov na prácu s Plano Creator.

Plano Creator ponúka významné výhody v oblasti automatizácie, správy verzií, schvaľovania a analýzy Urýchľuje tvorbu planogramov a zjednodušuje ich aktualizáciu.

Optimalizácia merchantdisingu s Goods Checker

Automatizácia procesov plánovania a auditu merchandisingu šetrí až 60 % času. To zvyšuje kvalitu údajov: nedochádza k duplicite informácií, údaje sa nestrácajú a je zaručená dôvernosť.

Moderné riešenia, také ako Goods Checker, poskytujú manažérom podrobnú analýzu a pomáhajú urobiť odôvodnené rozhodnutia. Používanie technologických riešení zvyšuje efektívnosť a zlepšuje rozhodovanie v maloobchode.

Sme tu pre vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobných údajov Pravidiel pre používanie súborov cookies
    IBA Slovakia