Planogram v lekárni: prečo je potrebné používať planogram dnes

9 Augusta, 2024 

Planogram je podrobný plán tovarov v regáloch a na policiach, ktorý pomáha správne rozmiestniť SKU, prilákať pozornosť klienta k určitým tovarom v lekárni a zvýšiť predaj.

Planogramy v lekárniach sú taktiež potrebné, ako aj v tradičnom maloobchode. Dnes zisk v farmaceutickom podnikaní je od 18% do 22%. Ale lekárniam je potrebné správne rozmiestňovať lieky pre zachovanie a zvýšenie tohto indikátoru.

V článku sa pozrieme na niektoré faktory, ktoré pomôžu zvýšiť zisk z predávaných produktov.

Prečo lekárne potrebujú planogram?

Farmaceutický priemysel sa výraze zmenil v posledných rokoch. Lekárne sa už neobmedzujú len na štandardné lieky. Oni teraz ponúkajú širší sortiment tovarov, napríklad vitamíny a výživové doplnky, športové tovary, nutraceutiká, tovary pre zdravý životný štýl, hygienické produkty, kozmetiku a prostriedky pre starostlivosť.

Konkurencia o pozornosť spotrebiteľov je vysoká. Tu na pomoc prichádza merchandising, ako aj planogramy. Farmaceutické spoločnosti a lekárne, ako aj tradičný maloobchod, konkurujú medzi sebou. Teraz aj vo farmaceutickom priemysle platia základné pravidla obchodu a merchandisingu.

Tu je niekoľko základných príkladov, ako planogramy pomáhajú farmaceutickým spoločnostiam:

Urobiť produkty viditeľné pre zákazníkov

Prilákanie pozornosti zákazníkov je dôležite pre lekárne. Ľudia uprednostňujú nákup liekov, biologicky aktívne prísady a iné výrobky, ktoré sú im známe. Ale ako výrobcovia chcete, aby spotrebitelia kupovali aj nové výrobky.

Najrýchlejší spôsob je rozmiestniť nové produkty na správnom mieste. Tu môžu majitelia maloobchodných predajní použiť planogram. S týmto účelom je možne vytvoriť napríklad samostatné sekcie pre produkty, na ktoré chcete upozorniť spotrebiteľov.

Pomoc pri krížovom predaji

Krížová propagácia alebo krížový predaj je klasická technika, ktorá pomáha predávať dodatočné výrobky existujúcim zákazníkom. Keďže súčasní zákazníci dôverujú lekárni, je pravdepodobnejšie, že urobia nakúp.

Okrem toho vám planogram pomáha umiestniť a vybrať správne produkty k správnemu publiku. S pomocou planogramu je možne taktiež segmentovať a rozdeliť publikum podľa pohlavia, veku a iným faktorom pre cieľový predaj.

Stimulácia impulzívnych zákazníkov

Stimulácia impulzívnych zákazníkov vo farmaceutike hrá dôležitú úlohu pri zvyšovaní predaja.

Pri rozmiestnení populárnych a nových produktov v strategických miestach lekárni je možné povzbudiť zákazníkov k spontánnym nákupom. Napríklad vitamíny, kozmetika alebo športová výživa umiestnená vo výške očí alebo v blízkosti pokladne môžu upútať pozornosť a podporiť dodatočný predaj.

Analýza správania spotrebiteľov

Prieskum vašich spotrebiteľov a publikum je dôležité pre každého predajcu, nielen pre podnikanie v oblasti lekárni. Vašou úlohou je poskytnúť to, čo vaše publikum potrebuje najviac.

Napríklad, ak medzi vašich spotrebiteľov patria starší ľudia, mali by ste mať produkty špecifické pre vek.

Planogram – nezameniteľný nástroj pre zvýšenie zisku

Pre lekárne je dôležité vedieť, ako uspokojiť potreby zákazníkov a poskytnúť správne produkty. Situácie, keď tovar nie je k dispozícií na vitríne alebo na sklade môže ovplyvniť reputáciu a predaj.

Vyrovnať sa so situáciou pomáha automatizácia, napríklad Goods Checker automatizuje následujúce úlohy:

  • porovnanie vystavenia s planogrammi
  • formovanie podrobnej analýzy podľa SKU
  • vytvorenie a úprava planogramu

Sme tu pre vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobných údajov Pravidiel pre používanie súborov cookies
    IBA Slovakia